Ελάχιστα Παρεμβατική Ορθοπαιδική Χειρουργική

  • ΓΟΝΑΤΟ

 

ΓΕΝΙΚΑ

Η Ελάχιστα Παρεμβατική Χειρουργική του Γόνατος (Minimally Invαsive Surgery – MIS) αφορά την πλήρη εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας στην Ορθοπαιδική. Εφαρμόζεται σε Οστεοαρθρίτιδες τελικού σταδίου, όπου η άρθρωση πρέπει να αντικατασταθεί με άλλη τεχνητή. Περιλαμβάνει τη χρήση Ηλεκτρονικού Υπολογιστή με πλοήγηση, για την εμφύτευση των τεχνητών μοσχευμάτων με απόλυτη ακρίβεια και με το ελάχιστο δυνατό τραύμα. Οι τομή του δέρματος  είναι 8 – 10 μόλις εκατοστά. Κατά την εφαρμογή της δεν τραυματίζονται ιδιαίτερα οι μύες, ούτε οι τένοντες γύρω από το γόνατο με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιείται ο πόνος μετεγχειρητικά. Οι ασθενείς κινητοποιούνται άμεσα, την ίδια ή την επόμενη μέρα του χειρουργείου και νοσηλεύονται ελάχιστα στο νοσοκομείο. Η αποκατάσταση είναι ταχύτατη κι επιστρέφουν γρήγορα στις πρότερες δραστηριότητές τους ή την εργασία τους. Συνήθως δεν χρειάζεται να μεταγγιστούν με τη μέθοδο αυτή.

Το τελικό αποτέλεσμα σε βάθος 4-5 μηνών είναι απόλυτα συγκρίσιμο με τη συμβατική μέθοδο, αλλά το πρώιμο μετεγχειρητικό στάδιο είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για τους ασθενείς.

 

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για την μερική (ή μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική του γόνατος), όπου αντικαθίσταται μόνο το προσβεβλημένο τμήμα της άρθρωσης, συνήθως το έσω. Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται πιο συχνά σε νεαρά άτομα που χρήζουν αντικατάσταση της άρθρωσης, ώστε να τους εξασφαλίσει πλήρη δραστηριότητα ακόμη και αθλητική, ενώ διατηρεί απρόσβλητη την υπόλοιπη άρθρωση εξασφαλίζοντας μια εύκολη «ολική αρθροπλαστική» σε μεγαλύτερη ηλικία.

 

  • ΙΣΧΙΟ

 

ΓΕΝΙΚΑ

Η Ελάχιστα παρεμβατική χειρουργική αντικατάστασης της άρθρωσης του ισχίου (Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου ) έχει εφαρμοστεί σε πολλά κέντρα και με διάφορες τεχνικές. Εδώ δεν είναι απαραίτητη η χρήση Ηλεκτρονικού Υπολογιστή, αλλά αναλόγως της μεθόδου, μπορεί να θεωρηθεί απαραίτητη η χρήση ακτινοσκοπικού μηχανήματος (C-ARM)

Η Ελάχιστα Παρεμβατική Χειρουργική του Ισχίου (Minimaly Invasive Hip Surgery)  αφορά όπως και στο γόνατο, τη μικρή χειρουργική τομή του δέρματος (8 – 10 εκατοστά) και τον ελάχιστο τραυματισμό των μαλακών μορίων (μύες και τένοντες κυρίως) γύρω από την άρθρωση, με σκοπό την άμεση κινητοποίηση του χειρουργημένου ασθενούς, την ελαχιστοποίηση του πόνου, τη γρήγορη αποκατάσταση, τη μικρή νοσηλεία στο νοσοκομείο, την αποφυγή μετάγγισης και γενικότερα την όσο μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία του ασθενούς από την επέμβαση.

 

Οι τεχνικές που έχουν περιγραφεί περιλαμβάνουν όλες τις προσπελάσεις του ισχίου :

AMIS: Anterior Minimally Invasive Surgery

ALMIS: Antero Lateral Minimally Invasive Surgery

SUPER PATH: Posterior Approach Minimally Invasive Surgery

Όπως και στο γόνατο, έτσι κι εδώ τα αποτελέσματα μιας Επέμβασης Ολικής αντικατάστασης του Ισχίου είναι ακριβώς τα ίδια έπειτα από 3-4 μήνες μετεγχειρητικά,  είτε η επέμβαση γίνει με τις γνωστές συμβατικές τεχνικές είτε γίνει με Ελάχιστα παρεμβατική μέθοδο. Τα πρώιμα όμως αποτελέσματα, όσον αφορά την κινητοποίηση και την αποκατάσταση κυρίως, είναι ευνοϊκότερα με τη δεύτερη μέθοδο