Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος και Ισχίου

ΤΟ ΠΟΔΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ
December 2, 2018

Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος και Ισχίου

ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΓΟΝΑΤΟΣ ΚΑΙ ΙΣΧΙΟΥ

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΕΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Η Οστεοαρθρίτιδα του Γόνατος και του Ισχίου είναι πολύ συχνές παθήσεις, προσβάλλοντας περισσότερο από το 60 % των ανθρώπων άνω των 65 ετών. Είναι κατά βάση εκφυλιστικές παθήσεις που επιδεινώνονται με την πάροδο της ηλικίας, ενώ διάφορα άλλα αίτια μπορεί να οδηγήσουν σε καταστροφή των αρθρώσεων αυτών και σε νεαρές ηλικίες (ρευματοειδείς νόσοι, τραυματισμός, οστεονέκρωση κτλ)

Τα συμπτώματα αφορούν πόνο και δυσκαμψία των αρθρώσεων, οίδημα και δυσλειτουργία τους, ενώ όσο προχωρά η βαρύτητα της πάθησης προστίθενται παραμορφώσεις, αστάθεια και εντονότερος πόνος (ακόμα και στην ανάπαυση) που καθιστούν κυριολεκτικά τον ασθενή «ανάπηρο», ανήμπορο να ανταποκριθεί στην καθημερινότητά του.

Στα αρχικά ή στα μέσα στάδια της Οστεοαρθρίτιδας του γόνατος και του Ισχίου μπορούν να εφαρμοστούν διάφορες θεραπείες για ανακούφιση από τα συμπτώματα ή ακόμη και για την επιβράδυνση της πορείας τους. Τέτοιες θεραπείες είναι οι ενδοαρθρικές εγχύσεις υαλουρονικού, οι εγχύσεις αυτόλογου πλάσματος πλούσιου σε ενεργοποιημένα αιμοπετάλια (PRP’ s), η φυσιοθεραπεία κτλ, αλλά η νόσος συνήθως είναι προϊούσα με την πάροδο της ηλικίας.

Η οριστική λύση της προχωρημένης οστεοαρθρίτιδας είναι η χειρουργική αντικατάσταση της φθαρμένης άρθρωσης με μια νέα, τεχνητή άρθρωση, δηλαδή η Ολική Αρθροπλαστική. Η Ολική Αρθροπλαστική αποτελεί μια ευεργετική λύση για τον ασθενή, αφού κατορθώνει να του λύσει εντελώς το πρόβλημα με ποσοστά επιτυχίας που ξεπερνούν το 96%. Σοβαρές επιιπλοκές της επέμβασης είναι η φλεγμονή (λιγότερο από 1% πλέον) και η φλεβοθρόμβωση (2-3 %).

 

Φυσικά, η μεγάλη επιτυχία της επέμβασης προϋποθέτει άριστη γνώση του αντικειμένου καθώς και άριστη τεχνική.

Η πρόοδος της γνώσης μας εδώ και δεκαετίες στο αντικείμενο αυτό, σε συνδυασμό με την πρόοδο της τεχνολογίας, οδήγησαν στην ανάπτυξη τεχνικών που φιλοδοξούν και κατορθώνουν να δώσουν λύση στο πρόβλημα αυτό με προβλέψιμη επιτυχία και με τη λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία για τον ασθενή.

Οι Ελάχιστα Παρεμβατικές Χειρουργικές Τεχνικές (Minimally Invasive Surgery) που άρχισαν να εφαρμόζονται την τελευταία δεκαετία αποτελούν πλέον την αιχμή του δόρατος της σύζευξης επιστήμης-τεχνολογίας για την αντιμετώπιση των παθήσεων αυτών. Η φιλοσοφία τους είναι η εφαρμογή της τεχνητής άρθρωσης με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια (προκειμένου να επιτευχθεί ένα άριστο αποτέλεσμα) και με το ελάχιστο δυνατό τραύμα (προκειμένου να μην ταλαιπωρηθεί ο ασθενής). Η εισαγωγή της χρήσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών (Computer Navigation) και ακτινοσκόπησης  κατά τη διάρκεια της επέμβασης, μπορεί να εγγυηθεί την ακριβή τοποθέτηση της τεχνητής άρθρωσης, έτσι ώστε αυτή να μιμηθεί με απόλυτη ακρίβεια τη λειτουργία της φυσικής άρθρωσης για ένα τέλειο αποτέλεσμα.

Η ανάπτυξη ειδικών υλικών σε συνδυασμό με άριστη τεχνική από τη μεριά του χειρουργού, μπορεί να εγγυηθεί το ελάχιστο απαραίτητο τραύμα κατά τη διάρκεια της επέμβασης, για να έχει μικρή  ταλαιπωρία ο ασθενής κατά την ανάνηψη και την αποκατάσταση, ενώ το κόστος είναι παρόμοιο μ’ αυτό της συμβατικής αρθροπλαστικής, λόγω της μικρότερης νοσηλείας του ασθενούς.

 

 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΑΧΙΣΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

  • Μικρή χειρουργική τομή, 10 – 12 εκατοστά έναντι 20 εκατοστών της παραδοσιακής τεχνικής ( ΓΟΝΑΤΟ )
  • Τομή 7 – 10 εκατοστά έναντι 20 – 25 εκατοστών της παραδοσιακής τεχνικής ( ΙΣΧΙΟ )
  • Ιδιαίτερη εν τω βάθει προσπέλαση με ελάχιστο τραυματισμό των μαλακών μορίων, προκειμένου να επιτευχθεί ο ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος και οίδημα της άρθρωσης
  • Μικρότερη απώλεια αίματος και συνήθως μη αναγκαιότητα μετάγγισης
  • Άμεση ορθοστάτηση ή και βάδιση την ίδια ημέρα της επέμβασης
  • Μικρότερη νοσηλεία και επιστροφή στο σπίτι μέσα σε λίγες ημέρες
  • Δυνητικά μικρότερα ποσοστά θρόμβωσης, λόγω της πρώιμης κινητοποίησης
  • Γρήγορη αποκατάσταση κι επιστροφή στην κανονικότητα σε 1 μήνα περίπου

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ

Βαριά Οστεοαρθρίτιδα

Μετεγχειρητική ακτινογραφία. Τα clips του δέρματος δείχνουν το ελάχιστο μήκος της τομής για να τοποθετηθεί η πρόθεση

Στο χειρουργείο. Τομή 10 εκατοστών

24 ώρες μετά το χειρουργείο.

Πρώτη αλλαγή τραύματος, χωρίς παροχέτευση, σχεδόν καθόλου οίδημα, ελάχιστος πόνος.

β1. ΛΗΞΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ

Διεγχειρητική εικόνα με το τέλος της επέμβασης

2 εβδομάδες μετά το ΧΡΓ, για αφαίρεση ραμμάτων. Γόνατο ήρεμο, χωρίς οίδημα, χωρίς εκχυμώσεις

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ

Διεγχειρητική εικόνα Αριστερού ισχίου, τομή 8 εκατοστών

Ακτινολογική εικόνα ολικής Αρθροπλάστικής ΑΡ ισχίου

Μετεγχειρητική ουλή 8 εκατοστών του ΑΡ ισχίου

Δρ. Στέφανος  Π  Λαζαρίδης, MD, PhD

Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Μέλος

European Society of Surgery of the Knee and Arthroscopy  (ESSKA)

International Society of Arthroscopy Knee Surgery and Orthopaedic Sports Medicine  (ISAKOS)

www.ortho-innovations.gr

Skip to content