Ιππουριδική Επισκληρίδιος Έγχυση ( Caudal Epidural Injection)

Ασθενής σε πρηνή θέση (μπρούμυτα) με λίγη τοπική αναισθησία ή Αναισθησιολογική «μέθη»

Έχει τοποθετηθεί το Ακτινοσκοπικό μηχάνημα πάνω από την οσφύ και λαμβάνονται λήψεις σε 2 επίπεδα ( F  &  P  )

Ο Ορθοπαιδικός εντοπίζει το σημείο εισόδου της βελόνας

Πλάγια λήψη στο επίπεδο εισόδου της βελόνας. Διακρίνονται ο κόκκυγας («ουρίτσα») και το ιερό χίασμα από όπου έχει εισέλθει η βελόνα.

Η τεχνική είναι ανώδυνη και απολύτως ασφαλής.

Διαρκεί   5   λεπτά και τα αποτελέσματα είναι άριστα

  1. Τι είναι Επισκληρίδιος Έγχυση ?

Η επισκληρίδιος έγχυση  είναι μια ένεση που αποτελείται από ένα μείγμα στεροειδούς και τοπικού αναισθητικού διαλύματος και πραγματοποιείται χαμηλά στη μέση του ασθενούς. Η ένεση γίνεται με την καθοδήγηση υπερήχων ή ακτινοσκόπησης μέσα από ένα άνοιγμα του ιερού οστού και σε  μια περιοχή που λέγεται επισκληρίδιος χώρος ο οποίος περιβάλει τα νεύρα. Το διάλυμα των φαρμάκων «ξεπλένει» τον χώρο αυτό από τις τοξίνες της φλεγμονής, ανακουφίζοντας από τα συμπτώματα.

  1. Πως δρα η Επισκληρίδιος Έγχυση ?

 Η επισκληρίδιος έγχυση έχει 3 σημαντικά πλεονεκτήματα δράσης :

 α. το διάλυμα που εισέρχεται στον επισκληρίδιο χώρο, αυξάνει το χώρο γύρω από τα τραυματισμένα νεύρα με αποτέλεσμα να μην πιέζονται πλέον από τη δισκοκήλη.

β. το τοπικό αναισθητικό που περιέχει «μουδιάζει» άμεσα  τον πόνο που προέρχεται από το τραυματισμένο νεύρο

γ. το στεροειδές που περιέχει σταματάει την εξέλιξη της φλεγμονής και το «φαύλο κύκλο» της δυσλειτουργίας της Σπονδυλικής Στήλης προσφέροντας μακροχρόνιο αποτέλεσμα

  1. Γιατί να επιλέξω την Ιππουριδική Επισκληρίδιο  Έγχυση ?

Η Ιπουριδική Επισκληρίδιος είναι μια εύκολη, ταχεία και εξαιρετικά επιτυχής  μέθοδος αντιμετώπισης των προβλημάτων που έχουν αναφερθεί. Tο σημείο εισόδου της βελόνας βρίσκεται σε απόσταση από τα νεύρα γι αυτό και δεν υπάρχει πιθανότητα τραυματισμού.

Μια Οξεία Ισχιαλγία συχνά χρειάζεται εβδομάδες θεραπείας με φάρμακα ή ενέσεις μέχρι να υποχωρήσει, ταλαιπωρώντας τον ασθενή. Στη Χρόνια Ισχιαλγία και Οσφυαλγία η συνεχής χρήση Αντιφλεγμονωδών φαρμάκων θέτει σε κίνδυνο και άλλα συστήματα του ασθενούς (ήπαρ, νεφροί, στομάχι, “Αρτηριακή πίεση”), ενώ η Επισκληρίδιος  έγχυση μπορεί να προσφέρει ταχεία ανακούφιση από τα συμπτώματα, χωρίς την ανάγκη χρήσης επιπλέον φαρμάκων.

  1. Η Επισκληρίδιος θα  λύσει το πρόβλημά μου ?

Οι επισκληρίδιες συνήθως είναι εξαιρετικά επιτυχείς και  προσφέρουν λύση στο πρόβλημα για μακρό χρονικό διάστημα χωρίς να είναι πλέον απαραίτητη η χρήση φαρμάκων. Συχνά χρειάζεται να επαναληφθούν μετά την παρέλευση ενός μηνός εάν το πρόβλημα είναι σοβαρό και υπάρχουν συμφύσεις γύρω από τα νεύρα λόγω των πολλών φλεγμονών στην περιοχή. Σε κάθε περίπτωση όμως, λόγω της ευκολίας και της ασφάλειας με την οποία γίνονται, αξίζει να δοκιμάσει κανείς. Ενίοτε,  πρέπει να περάσουν 3-10 ημέρες από την έχχυση πριν υποχωρήσει η χρόνια φλεγμονή και ανακουφιστούν τα συμπτώματα. Σε περιπτώσεις που η δισκοκήλη είναι πολύ μεγάλη και πιέζει σημαντικά το νεύρο, η επισκληρίδιος μπορεί να προσφέρει προσωρινή ανακούφιση, αλλά πιο σωστή απόφαση είναι η μικροχειρουργική αφαίρεση της δισκοκήλης.

  1. Ποιοι ασθενείς είναι κατάλληλοι για Επισκληρίδιο ?

Οι επισκληρίδιες εγχύσεις  δεν είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνει κανείς όταν πάσχει από Οσφυαλγία ή Ισχιαλγία. Απλά  Αντιφλεγμονώδη, Μυοχαλαρωτικά φάρμακα ή/και Φυσιοθεραπεία είναι συχνά αρκετά για να περιορίσουν τα συμπτώματα στις απλές περιπτώσεις. Ασθενείς όμως που πάσχουν από  χρόνια  συμπτώματα Ισχιαλγίας ή Οσφυαλγίας τα οποία επηρεάζουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής τους είναι οι πλέον κατάλληλοι για «εγχύσεις». Ασθενείς με οξεία Ισχιαλγία που δεν υποχωρεί, παρά την αγωγή με τα συνήθη φάρμακα είναι επίσης  υποψήφιοι.

  1. Αρκεί η Επισκληρίδιος για κάθε Οσφυαλγία / Ισχιαλγία ?

Υπάρχουν ασθενείς, προχωρημένης συνήθως ηλικίας, που υποφέρουν από βαριά εκφυλιστικά σύνδρομα της Σπονδυλικής Στήλης. Σ’ αυτούς ο πόνος στη «μέση», το γλουτό ή ολόκληρο το πόδι οφείλεται σε πολλές αιτίες όπως Δισκοκήλη, Σπονδυλοαρθρίτιδα ή Σπονδυλική Στένωση. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις η Επισκληρίδιος συνδυάζεται με «Μπλόκ» των μεσοσπονδυλίων αρθρώσεων που έχουν εκφύλιση ή και των συνδέσμων που τις περιβάλλουν, προκειμένου να έχουμε ένα καλό ολοκληρωμένο αποτέλεσμα.

Ασθενείς όμως με σοβαρές Σπονδυλικές Στενώσεις που έχουν ιδιαίτερη δυσκολία και στη βάδιση, ΔΕΝ μπορούν να βοηθηθούν ούτε με το συνδυασμό αυτό των εγχύσεων και χρειάζεται πολλές φορές να χειρουργηθούν.

  1. Ποιοι ασθενείς δεν είναι κατάλληλοι για Επισκληρίδιο ?
    • ασθενείς με κληρονομικά νοσήματα του πηκτικού μηχανισμού (αιμορραγική διάθεση) ΔΕΝ είναι κατάλληλοι
    • ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή μπορούν να υποβληθούν στη θεραπεία μόνο μετά από συνεννόηση με τον Παθολόγο ή Καρδιολόγο τους
    • ασθενείς που έχουν δερματικά προβλήματα ή φλεγμονές στην περιοχή της έγχυσης ΔΕΝ είναι κατάλληλοι
    • σε κάθε περίπτωση προηγείται μελέτη του προβλήματος της Σπονδυλικής Στήλης και των συνοδών νοσημάτων των ασθενών προκειμένου να επιλεχθούν οι κατάλληλοι για τη θεραπεία για ένα ασφαλές και καλό αποτέλεσμα.
Skip to content