ΤΟ ΠΟΔΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ

Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος και Ισχίου
March 22, 2019

ΤΟ ΠΟΔΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ

Εάν αναλογιστεί κανείς ότι λιγότερα από 5000 βήματα την ημέρα θεωρούνται ενδεικτικά καθιστικής ζωής, ενώ το «φυσιολογικό» είναι μεταξύ 5.000 – 7.499 βήματα, τότε μπορεί να αντιληφθεί πόσο σημαντική είναι για την υγεία μας η ανατομία των ποδιών μας.

Το ανθρώπινο πόδι είναι μια πολύπλοκη ανατομική μονάδα που περιλαμβάνει 26 οστά, 33 αρθρώσεις, 42 μύες και τουλάχιστον 40 συνδέσμους και τένοντες που έχουν σαν ρόλο να διατηρούν σε αρμονία τις συνδέσεις όλων αυτών των κινούμενων μονάδων στο πόδι… επίσης έχει και 250.000 ιδρωτοποιούς αδένες.

Σε καθημερινή βάση λοιπόν, τα πόδια μας όχι απλά σηκώνουν αλλά μετακινούν τόνους βάρους ( το σώμα μας δηλαδή) από το ένα σημείο στο άλλο και φυσικά η σωστή λειτουργία τους κατά τη βάδιση είναι πρωτίστης σημασίας προκειμένου να μην έχουμε προβλήματα όπως κακώσεις, φλεγμονές από καταπόνηση, τενοντοπάθειες και ποικίλες παραμορφώσεις που όλα αυτά βέβαια μεταφράζονται τελικά σε πόνο και μάλιστα πολλές φορές όχι μόνο στα πόδια μας καθαυτά, αλλά και σε άλλες περιοχές του σώματος όπως τα γόνατα, τα ισχία και η μέση μας.

Ανατομικές - μηχανικές διαταραχές όπως η πλατυποδία, ο υπερπρηνισμός του ποδιού, η αστάθεια των αρθρώσεων του ταρσού ή αντίθετα η δυσκαμψία τους, βραχείς αχίλλειοι τένοντες, ανελαστκοί μύες της γαστροκνημίας, υπερτονία των περονιαίων μυών και δεκάδες άλλες καταστάσεις προκαλούν υπέρμετρη καταπόνηση στα πόδια μας κατά τη βάδιση και μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα όπως η εύκολη κόπωση, οίδημα, πόνο σε διάφορα σημεία λόγω φλεγμονών (όπως η πελματιαία απονευρωσίτιδα, η «άκανθα» δηλαδή της πτέρνας όπως τη γνωρίζουμε στην καθομιλουμένη) αλλά και ποικιλία παραμορφώσεων όπως το «κότσι», η γαμψοδακτυλίες, η πτώση των μεταταρσίων κτλ.

Σε μια προσωπική μου μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2005 στο journal of foot and ankle surgery, αποδείχτηκε ότι η παραμόρφωση του βλαισού μεγάλου δάχτυλου ( «κότσι») επηρεάζει σημαντικά την ποιότηατα της ζωής ενός ανθρώπου και μάλιστα ότι όσο μεγαλύτερη είναι η παραμόρφωση τόσο μεγαλύτερη και η επίδρασή της στην ποιότητα της καθημερινότητας. Η αρνητική μάλιστα επίδραση των παραμορφώσεων του ποδιού, αφορούσε όχι μόνο τη φυσική μας κατάσταση αλλά και την ψυχολογική και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό.

Οι προδιαγραφές της κατασκευής του σώματός μας δυστυχώς δεν μπορούν να αλλάξουν (τουλάχιστον προς το παρών !), διότι το DNA μας θα καθορίσει τη μορφή που θα έχει αυτό, μπορούν όμως να τροποποιηθούν με στόχο την καλύτερη λειτουργία τους. Όσον αφορά το πόδι, μια σειρά από επαγγελματίες υγείας δύναται να βοηθήσουν σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση, όπως οι Ορθοπαιδικοί, οι Φυσιοθεραπευτές και φυσικά οι Ποδίατροι – Ποδολόγοι. Παθήσεις των μυών και των τενόντων καθώς και μυοσκελετικές δυσλειτουργίες μπορεί να βελτιωθούν ή και να επιλυθούν πλήρως από τους φυσιοθεραπευτές με την κατάλληλη καθοδήγηση. Ανατομικές ανωμαλίες και μηχανική δυσλειτουργία των αρθρώσεων μπορούν να βοηθηθούν ιδιαίτερα από κατάλληλες ορθώσεις/πέλματα. Διάφορες επώδυνες προεξοχές όπως κάλοι, τύλοι κτλ χρήζουν κατάλληλη φροντίδα από ποδολόγους. Η σωστή διάγνωση και η ακριβής εντόπιση της πηγής δημιουργίας του προβλήματος κάθε φορά, αποτελεί το χρυσό μυστικό της επιτυχίας της θεραπείας αλλά και της πρόληψης.

Από τη σελίδα αυτή λοιπόν, θα δημοσιεύονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα άρθρα για κάθε είδους παθολογία του ποδιού, τα υποκείμενα αίτια, οι προτεινόμενες μέθοδοι πρόληψης και οι πλέον σύγχρονες απόψεις αντιμετώπισης και θεραπείας.

Υπερπρηνισμός και βλαισοπλατυποδία

Διόρθωση Βλαισο-πλατυποδίας με ορθώσεις

«Κότσι» σε πόδι με πλατυποδία

Επώδυνος «κάλος» από πτώση μεταταρσίου

Δρ. Στέφανος Π Λαζαρίδης, MD, PhD

Ορθοπαιδικός χειρουργός

Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Fellow of the American Academy of Ambulatory Foot and Ankle Surgery

Site: www.ortho-innovations.gr                        τηλ. 6939 771540

ΙΑΣΩ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ                                       ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Επιστημονικός συνεργάτης  MEDICA FEET

Skip to content