ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ

2.3
Δρ. Στέφανος Π. Λαζαρίδης, MD, PhD
Ορθροπαιδικός χειρουργός

Μέλος

European Society of Surgery of the Knee and Arthroscopy (ESSKA)
International Society of Arthroscopy Knee Surgery and Orthopaedic Sports Medicine (ISAKOS)

Επικοινωνία

2410 539140 ( Λάρισα )
24910 25245 ( Φάρσαλα )
2410 996000 ( ΙΑΣΩ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ )

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ  ΕΛΑΧΙΣΤΗΣ  ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

Η Οστεοαρθρίτιδα του Ισχίου προσβάλλει περισσότερο από το 60 % των ανθρώπων άνω των 65 ετών. Τα συμπτώματα αφορούν πόνο και δυσκαμψία της άρθρωσης, ενώ όσο προχωρά η βαρύτητα της πάθησης κονταίνει το σκέλος και ο πόνος γίνεται εντονότερος (ακόμα και στην ανάπαυση) καθιστώντας κυριολεκτικά τον ασθενή «ανάπηρο», ανήμπορο να ανταποκριθεί στην καθημερινότητά του.

Στα αρχικά ή στα μέσα στάδια της Οστεοαρθρίτιδας του Ισχίου μπορούν να εφαρμοστούν διάφορες θεραπείες για ανακούφιση από τα συμπτώματα ή ακόμη και για την επιβράδυνση της πορείας της. Τέτοιες θεραπείες είναι οι ενδοαρθρικές εγχύσεις υαλουρονικού, οι εγχύσεις αυτόλογου πλάσματος πλούσιου σε ενεργοποιημένα αιμοπετάλια (PRP’ s), η φυσιοθεραπεία κτλ, αλλά η νόσος συνήθως είναι προϊούσα με την πάροδο της ηλικίας.

Η οριστική λύση της προχωρημένης οστεοαρθρίτιδας είναι η χειρουργική αντικατάσταση της φθαρμένης άρθρωσης με μια νέα, τεχνητή άρθρωση, δηλαδή η Ολική Αρθροπλαστική. Η Ολική Αρθροπλαστική αποτελεί μια ευεργετική λύση για τον ασθενή, αφού κατορθώνει να του λύσει εντελώς το πρόβλημα με ποσοστά επιτυχίας που ξεπερνούν το 96%. Σοβαρές επιιπλοκές της επέμβασης είναι η φλεγμονή (λιγότερο από 1% πλέον) και η φλεβοθρόμβωση (2-3 %).

Φυσικά, η μεγάλη επιτυχία της επέμβασης προϋποθέτει άριστη γνώση του αντικειμένου καθώς και άριστη τεχνική.

Οι   Ελάχιστα Παρεμβατικές Χειρουργικές Τεχνικές (Minimally Invasive Surgery) που άρχισαν να εφαρμόζονται την τελευταία δεκαετία αποτελούν πλέον την αιχμή του δόρατος της σύζευξης επιστήμης-τεχνολογίας για την αντιμετώπιση των παθήσεων αυτών. Η φιλοσοφία τους είναι η εφαρμογή της τεχνητής άρθρωσης με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια (προκειμένου να επιτευχθεί ένα άριστο αποτέλεσμα) και με το ελάχιστο δυνατό τραύμα (προκειμένου να μην ταλαιπωρηθεί ο ασθενής). Η εισαγωγή της χρήσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών (Computer Navigation) και ακτινοσκόπησης κατά τη διάρκεια της επέμβασης, μπορεί να εγγυηθεί την ακριβή τοποθέτηση της τεχνητής άρθρωσης, έτσι ώστε αυτή να μιμηθεί με απόλυτη ακρίβεια τη λειτουργία της φυσικής άρθρωσης για ένα τέλειο αποτέλεσμα.

Η ανάπτυξη ειδικών υλικών σε συνδυασμό με άριστη τεχνική από τη μεριά του χειρουργού, μπορεί να εγγυηθεί το ελάχιστο απαραίτητο τραύμα κατά τη διάρκεια της επέμβασης, για να έχει μικρή ταλαιπωρία ο ασθενής κατά την ανάνηψη και την αποκατάσταση, ενώ το κόστος είναι παρόμοιο μ’ αυτό της συμβατικής αρθροπλαστικής, λόγω της μικρότερης νοσηλείας του ασθενούς.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ
  • Ελάχιστο μετεγχειρητικό άλγος
  • Συντομότερη αποκατάσταση
  • Μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο
  • Μικρή ουλή του δέρματος (7-10 εκατοστά)
  • Μικρότερη απώλεια αίματος
  • Μικρότερος κίνδυνος εξαρθρήματος
  • Ταχύτερη επιστροφή σε δραστηριότητες
  • Αποφυγή χωλότητας

Για  πραγματικά παραδείγματα της προσωπικής μου δουλειάς, κάνετε click παρακάτω 

Skip to content